I LOVE GHANA
Door: webmaster
10 Februari 2009 | Nederland, Someren
- Sorry dat het zo lang duurde, maar de internetverbinding is hier echt op zijn Ghanees - (wat ik daar mee bedoel komen jullie wel achter dit verslag:P:P)
Hallo iedereen, eindelijk mijn eerste verhalen en avonturen vanuit Damongo waar we 6 Februari zijn aangekomen.
Het weer is heerlijk hier, rond de 30© en de manier waarop de mensen hier leven bevalt me prima. Relax……………. Alles komt goed.
Het is nooit leuk om afscheid te nemen van mensen die je dierbaar zijn, maar eenmaal door de douane kon ik de knop goed omzetten. Aanvankelijk keek ik erg op tegen de lange vliegreis vanuit Frankfurt naar Accra, maar achteraf kan ik alleen maar zeggen dat deze uren snel voorbij gevlogen zijn (letterlijk en figuurlijk:)).
Het eten en drinken was tijdens de vlucht prima verzorgd en we hebben genoten van een biertje en een baileys.
Eenmaal aangekomen op het vliegveld in Accra hadden we binnen 5 minuten onze bagage al en zijn we naar buiten gegaan waar tientallen mensen achter dranghekken stonden te schreeuwen en duwen om ons in een taxi te lokken. Zoiets is echt heel bijzonder om te zien. Gelukkig vonden we vrij snel de mensen die ons op kwamen halen, die klaar stonden met een bordje Mike en Fiona. Onze koffers werden eigenlijk meteen uit handen getrokken en naar een taxi gebracht.
Vervolgens zijn we met een taxi naar ons hotel gegaan waar we besloten hebben om toch maar 2 dagen in Accra te blijven.
De volgende morgen zijn we rond 8.00u opgestaan en zijn we gaan ontbijten. Daar hebben we een Nederlands stel ontmoet waar we samen mee gegeten hebben. Daarna zijn we Accra gaan verkennen, wat mij vooral opvalt is de grote armoede, de vele oude versleten taxi’s die zelfs voor het ankerspel niet goed genoeg zouden zijn, de vriendelijkheid van de mensen en het super drukke verkeer. Volgens mij hebben ze hier nog nooit van verkeersregels gehoord.
We hebben veel leuke dingen gedaan zoals over de markt lopen, lekker vers fruit eten en vooral veel indrukken opdoen. We zijn bij een mooi park geweest met vele fonteinen en beelden wat gebouwd is ter eerbetoon aan een president die schijnbaar overleden is. Vervolgens zijn we tickets wezen kopen voor de bus van Accra naar Tamele (kost maar liefst €11 voor een busreis van ongeveer 700kilometer).
Daarna hadden we het allebei warm en zijn we gaan zwemmen in de Atlantische oceaan waarbij de golven enorm groot waren. Nadat de zon helemaal in de zee verdwenen was, zijn we gaan eten in een restaurant wat vergelijkbaar is met restaurantje wat de familie flodder in America had. Echt gaaf om te zien.
Donderdag zijn we vroeg opgestaan om vanuit het STC-Station de bus te pakken van Accra naar Tamele. We moesten om 7.30u aanwezig zijn en dan zou de bus om 8.00u vertrekken. Rond 10.30u kwam de bus eindelijk aanzetten wat voor Ghanese begrippen nog best op tijd is. Deze bus werd helemaal vol geladen met bagage en andere spullen. In deze hectiek was ik mijn ticket kwijtgeraakt waardoor ik eigenlijk niet mee zou mogen. Wonder boven wonder heeft een hele aardige Ghanees mijn ticket gevonden en kon ik alsnog mee. Eindelijk op weg, althans dat dachten we. Na ongeveer 15minuten stopte de buschauffeur en stapte uit. Toen hij weer de bus inkwam sprak hij moeilijk te verstaan over problemen en rook. Niemand reageerde echt, dus we dachten dat het wel mee zou vallen. Tot onze grote verbazing reden we weer terug naar het STC-station omdat de bus toch kapot was. Weer een half uur wachten, maar goed je went eraan.
Eenmaal onderweg hebben we heel veel indrukwekkende dingen gezien zoals oude hutjes, mensen die verschillende producten op hun hoofd aanbieden enz. Na ongeveer 12-15uur reizen waren we eindelijk in Tamele aangekomen waar Abraham ons met zijn brommer begeleid heeft naar een hotel.
Vrijdags zijn we met de taxi naar het busstation in Tamele gegaan om daar vervolgens een paar uur te wachten op de bus naar Damongo. Dit vond ik wel lang duren, maar er is zoveel te zien en te beleven dat je eigenlijk niet in de gaten hebt dat je zo lang moet wachten. Rond 18.00u waren in Damongo. Eerst bij Abraham een kop thee gedronken en een rondleiding door zijn huis gekregen waar wij 5 maanden zullen verblijven. Het ziet er allemaal goed uit, maar eigenlijk wilde Fiona en ik niets liever dan naar het weeshuis gaan. Daar zijn we kort geweest en hebben eerste indrukken opgedaan die echt super waren.
Avonds heb ik mijn kamer ingeruimd, daarna zijn Fiona en ik nog een stuk wezen wandelen in het dorp. Wat opvalt is dat iedereen even vriendelijk is en ons wil leren kennen.
Vanaf vanmiddag gaat de stage echt beginnen. Ik heb er echt heel erg veel zin in. Ik ben hier pas 1 dag maar ik voel mezelf al thuis door de vriendelijkheid van de mensen hier. Ik heb een slaapkamer die groter is dan mijn slaapkamer thuis in Someren. Ik hoop alleen dat het hier niet z’n rotzooi wordt :P
\Als je graag een keer wilt bellen of smsen dan ben ik naast mijn gewone nummer te bereiken op dit nummer: 00233240060476. Als je belt kun je via www.goedkoopbellen.nl en een of andere code intoetst voor naar Ghana te bellen, dan kost het maar €0,13 per minuut ofzo.
Kijk ook eens keer op de site van Fiona: www.fionavandenbosch.waarbenjij.nu
Jullie horen snel weer van me, althans als er geen problemen zijn met de internetverbinding.
Greetz Mike
Hallo iedereen,
Ik ga gewoon door met mijn verslag, want internet is nog steeds down. Vandaag (Zaterdag 7Feb )zijn we bijna heel de dag bij de kinderen geweest en het was echt geweldig. De kinderen zijn zo lief en kunnen erg genieten van de aandacht die ze verdienen. In het begin was het een beetje wennen en keken de kinderen de spreekwoordelijke kat uit de boom, maar nadat eenmaal de eerste contacten gelegd waren was het niks anders meer dan Sister Fiona en Sir Mike. Vooral voetballen vinden ze erg geweldig, ik sta echt te kijken van het talent wat de kinderen hebben. Ik ga de meer technische voetballers scouten voor in de zaal bij Centraal, de harde werkers nooit opgeven en altijd doorgaan voetballers voor Someren8 en de perfecte topvoetballers voor Ajax want volgens mij zijn de resultaten niet echt om over naar huis te schrijven.
We beginnen ook steeds bekender te worden in het dorp Damongo, want iedere dag lopen we een half uur vanuit ons huis naar het weeshuis langs de vele hutjes, kraampjes en oude gebouwtjes. Iedereen vindt het geweldig om een praatje te maken met de Obruni’s en wij vinden het op onze beurt weer geweldig. Het blijft indrukwekkend om te zien hoe deze mensen leven en wat voor lol ze maken en hebben met elkaar.
We gaan met Maandag samen met Abraham om de tafel te zitten om onze plannen te bespreken en om een “rooster” te maken in hoeverre dat natuurlijk hier mogelijk is in Ghana.
Jullie horen van me,
Groeten en tot snel,
Mike Aarts -God Bless You-
Binnenkort meer verhalen over de kinderen en over de vele avonturen die we inmiddels alweer meegemaakt hebben.
10 Februari 2009 - 20:10
Sandra:
Hey Mike,
Leuk om te lezen! Maak ons niet te lekker met het warme weer en zwemmen, hier heeft het vandaag weer voor een goeie gesneeuwd!
Spreek je x -
10 Februari 2009 - 20:25
Jolanda:
he mike,
't bevalt goed lees ik wel... geniet maar van t mooie weer:D hier stormde t vandaag:S haha
suc6!!
xxx jo -
10 Februari 2009 - 20:27
Ans:
Hey Mike!
Leuk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt! Hier in het koude Nederland is ook alles goed. Helaas heb ik niet zon veel spannends meegemaakt om te vertellen..
Geniet ervan daar want de tijd vliegt.
Liefs Ans! -
10 Februari 2009 - 20:29
Carlijn:
Hey Mike!
Nu begrijp ik eindelijk hoe ons mam iedere dag op de computer zat te kijken of er nu ein-de-lijk weer een verhaaltje opkwam: Ik zit namelijk ook al de hele week te wachten!
Mooi verhaal en zo herkenbaar, super! :D
Nog even over die voetbaltalenten, de resulateten van Ajax zijn inderdaad niet om over naar huis te schrijven en toen ik daar was heb ik m'n ogen uit m'n kop geschaamd voor Feyenoord! ;)
Ik heb dus al goed m'n best gedaan om nummers te regelen van de belangrijke mannen bij de Feyenoord Academy in Ghana. Ellen heeft nog een nummer daarvan, misschien valt er alsnog iets te regelen voor ons grootste talent, Abu! Zou mooi zijn natuurlijk! :D
We contacten daar nog wel over, geniet jij maar lekker van alle dropjes en geef ze een dikke knuffel!
XX (ex)sister Carlijn -
10 Februari 2009 - 20:29
Tjitske:
Haai Mike,
Volgens mij was ik zo net getuige van het Ghanese Internet! hihi! Maar klinkt echt super allemaal..met die fotos van Fiona erbij! Ben jaloers!! Heel veel succes!
liefs Tjitske -
10 Februari 2009 - 20:35
Tjitske:
Haai Mike,
liefs Tjitske -
11 Februari 2009 - 05:44
Hennie:
beste mike fijn dat het internet het weer doet.Nog fijner dat we je zagen wel met veel uitval.Geniet van de tijd en doe Fiona de groetjes.Mooie fotos ik spreek je dikke kus en veel liefs ma -
11 Februari 2009 - 07:26
Rob :
Ha die Mike,
Fijn om te horen dat je het daar zo naar je zin hebt! Veel plezier daar!
Groetjes Rob
(PSV staat nog maar 1 puntje achter op Ajax :-P) -
11 Februari 2009 - 07:28
Barry:
He die Mike,
Leuk om te horen dat je het goed naar je zin hebt daar in Ghana.
Het kampioenschap is dit weekend definitief de grond in geboord door "onze" jongens. Moet echt nog eens goed nadenken of ik zondag wel ga tegen Feyenoord.
Nog heel veel plezier daar... Ik spreek je snel...
Gr. Barry -
11 Februari 2009 - 08:37
Ellen Verkooijen:
Hallo Mike,
Geweldig om het verslag van jou en Fiona te lezen. Wat kun je van het ene op het andere moment in een compleet andere omgeving belanden. Je eerste ervaringen weet je goed te verwoorden, overweldigend met het accent op gastvrijheid. Mooi dat jij ook een liefhebber van voetballen bent, je hebt de kinderen daarmee al een hoop te bieden.
Veel succes en ik kijk uit naar het volgende bericht.
Ellen Verkooijen -
11 Februari 2009 - 10:29
Nelleke:
Hoi Mike, een leuk verslag maar wat steek je af kwa kleur bij die kindjes, doe er wat aan, en geniet ervan want hier is het brrrrr koud. -
11 Februari 2009 - 11:00
Marnie Meulendijks:
Hoi Mike,
Ik heb je mail gelezen en ik vrees dat je niet meer terugkomt. Het enthousiasme spat ervan af en volgens mij bevalt jou dit leventje wel Uiteraard blijf ik je volgen en veel succes met de stage.
Marnie. -
11 Februari 2009 - 16:23
Wally:
Hoi Mike,
Leuke verhalen!! En idd Centraal kan nog wel wat talent gebruiken. Veel plezier nog en succes!
Gr. Wally
11 Februari 2009 - 16:41
Henk En Nel:
hey maykie
harstike leuk jou eerste verslag. ik ben het gewoon om elke keer te wachten op een mooi verslag en dat is het wel waard.Ik weet het nog van marlou toen ze drie en een halfe maand in suriname zat dan is het leuk om te lezen hoe het met ze gaat.Ik vond het mooi om te lezen ga zo door. Ik wacht met spanning jullie volgende verslag af. nog veel leuke stage dagen en tot weeder horens. -
11 Februari 2009 - 19:10
Poelie:
He Mike en Fiona!
Leuk om te horen dat het goed met jullie gaat...!
Hopelijk dragen de mensen daar niet alleen emmers water op hun hoofd, maar ook af en toe een kratje bier:)
Geniet ervan daar!
Gr Poelie -
11 Februari 2009 - 19:11
Ton En Hennie:
Hallo Mike
Eindelijk een verhaal hoe het met je gaat ,zat elke dag ff te kijken of er al nieuws was.
Fijn dat het goed bevalt daar, en zou zeggen geniet er maar volop van en zeker van het mooie weer.
We blijven je volgen via deze site.
Heel veel groetjes uit Asten -
11 Februari 2009 - 19:37
Ellen De Crom:
Heej Mike,
Eindelijk een berichtje van jou uit Ghana. Ziet er echt heel goed uit. Ik hoorde al van Carlijn dat ze jaloers op jullie was, dus maak er wat van daar. Maar dat gaat vast wel goed komen. Doe je best en ik ga je site bijhouden!
XxX Ellen -
11 Februari 2009 - 20:33
Toon V. M:
Uit je verslag lees ik dat het tempo van lezen precies bij jou past
Enjoy en de groeten -
11 Februari 2009 - 20:35
Toon V. M:
Ik bedoel natuurlijk het tempo van leVen -
12 Februari 2009 - 11:39
Bart:
Hey mike,
fijn om te zien da ut zo goed bevalt. veel suc6 en plezier nog...
groeten Bart -
13 Februari 2009 - 13:59
Ralf K:
Hee Mike,
Leuke verhalen jongen. Anker zoeken gaat niet zo best zonder jou. Met ons redelijk goed...
Doe Fiona de groeten van mij!!!
Veel plezier nog en werk ze!
Gr ralf
13 Februari 2009 - 18:23
De Ankerzoekers:
Heej mike!!
Mooi dat je het daar al goed na je zin hebt! We hebben het anker al 1 keer gehad! De 2e keer zit er aan te komen! Nog 2 keer en dan ga jij ons lekkere biertjes betalen!
Groeten uit Someren -
14 Februari 2009 - 15:15
Barry & Chantal:
He Mike,
Wij zijn ons aan het opmaken voor de klassieker morgen tegen Feyenoord. Frankie Winterjas gaat in jouw plaats mee. We missen je wel een beetje hoor.
Tot gauw....
B&C. -
14 Februari 2009 - 15:21
Linda:
Haa mike,
Leuke verhalen!& fijn dat je het zo naar je zin hebt in ghana!
Liefs, -
14 Februari 2009 - 15:44
Karin Faro:
Ha mike,
Leuke verhalen zeg.
Als je het zo goed bij zal blijven houden, kunnen we je mooi volgen
Erg leuk geschreven
Veel succes jullie samen
groeten uit Asten -
03 Maart 2009 - 19:48
Wilke En Linda:
ha neefje,,
leuk je berichtjes te lezen.
wij zijn al een keer bij elkaar gekomen om te vergaderen over het familifeest.
nu is onze vraag aan jou:
kunnen we jou die dag gebruiken als hulpje? oftewel mogen wij je inzetten voor ons te helpen bij die dag?
groetjes je twee nichtjes
linda en wilke ( en aanhang)