“Sir Mike, together we are strong”
Door: Mikey
22 Maart 2009 | Ghana, Damongo
Het is alleen lastig om de verhalen om de 2 weken op internet te plaatsen, omdat internet hier net zo wisselvalig als een knipperlicht is.
Vandaar dat de foto's waarschijnlijk later deze week pas komen.
Het leventje hier blijft me super bevallen, de mensen zijn zo aardig, en ook bij de kinderen zijn blijft iedere keer weer super. Als je al een keer een wat mindere dag hebt of dreigt te hebben, dan is dat in een keer over als je bij de kinderen komt en je ziet hun lachende gezichtjes. Lichamelijk heb ik ook nog nergens last van gehad, het eten is lekker en ik zit zelfs zo lekker in mijn vel dat ik soms ochtends eerder mijn wekker zet om zodoende om 6.00u ochtends te gaan hardlopen. (ik weet dat het heel, heel, heel ongeloofwaardig klinkt, maar toch is het zo)
Inmiddels zijn we met de 6 oudste kinderen begonnen met ons computerproject. Het was vooraf voor ons moeilijk in te schatten hoe de kinderen de laptops zouden vinden en wat ze al er mee konden. Als ik vertel dat de kinderen gedurende de lessen met een glimlach van oor tot oor zitten en zich ontzettend leergierig opstellen dan zit het met het enthousiasme wel goed. We zijn gestart met het verkennen van de laptop en het oefenen met het touchpad, wat de kinderen goed afging. Daarna zijn we met een tekstverwerker aan de slag gegaan, waarbij de kinderen o.a. het alfabet, de getallen 0 t/m 20 en hun eigen namen getypt hebben (o.a. aandacht besteed aan het gebruik van hoofdletters, enters, spaties, backspaces enz). Na een ongeveer een half uur serieus gewerkt te hebben zijn we spelletjes gaan spelen op de computer en hebben ze geoefend om een tekening te maken. Mazura (een kind wat in mijn groepje zat) heeft een hele grote olifant gemaakt in een tekenprogramma. Echt knap als je bedenkt dat hij voor het eerst in zijn leven achter een computer zat. Wat de kinderen ook geweldig vonden was het foto’s en video’s maken met de laptop. Nadat we eigenlijk klaar met de 1e computerles, konden de kinderen er geen genoeg van krijgen, en hebben we ze een half uurtje langer laten spelen op de computer. We zijn nu 2 lessen bezig en ze kunnen al verhaaltjes typen, maar ook al de B I U toetsen gebruiken en toepassen.
Heel leuk om te zien, dat waar je zoveel werkt in gestopt hebben (projecten bedenken, sponsoren werven, laptops aanschaffen, brainstormen over de manier waarop het je introduceert, enz) nu eindelijk in de praktijk kunt uitvoeren. Nu is het de kunst om de 6 kinderen de komende maanden zoveel mogelijk bij te brengen, zodat hun het uiteindelijk over kunnen brengen op de jongere kinderen. Over uitdagingen gesproken…………
Ik lag afgelopen Donderdag lekker even uit te rusten in het zonnetje, komt Adijah (een kind wat niet echt de aandacht vraagt, maar liever de kat uit de boom kijkt) naar me toe pakt mijn hand vast, kijkt me aan en zegt: “Sir Mike, Together we are strong! Dit was mij een echt een teken dat de kinderen je accepeteren en dat ze echt blij zijn dat je er bent!
Tot nu toe zijn we slechts 2 dagen niet bij de kinderen geweest (uitstapje naar de Safari in Mole) maar hier is toch echt een 3e dag bijgekomen omdat we een dagje naar Tamele zijn geweest om geld te pinnen, op internet te kunnen (internet ligt vaak plat hier in Damongo) en natuurlijk lekker kunnen eten bij een fastfood restaurant Swad’s. We hebben hierbij gezelschap gekregen van een groep mensen die we in Damongo hebben leren kennen. Een daarvan is Esther die echt super leuk en aardig is en bijzonder goed kan opschieten met Fiona en mij(zie foto). We hebben afgesproken dat ze snel weer naar Damongo komen.
Zaterdagochtend zijn we voor de eerste keren wezen zwemmen met de oudste kinderen. De oudste kinderen zijn opgedeeld in drie groepen, waardoor we nu met 9 kinderen gingen zwemmen. We zijn met een pick-up gegaan, waardoor we met 9 personen achter in een bakje van 1,5 meter bij 1,5 meter zaten. Wetende dat de weg naar Mole echt Afrikaans is, kun je voorstellen dat dit een gave belevenis was. Omdat we nu met een kleine groep kinderen waren, hebben we serieuze zwemoefeningen kunnen doen. We hebben o.a. op de rug gezwommen, gewatertrappeld, en leren drijven. Natuurlijk hebben we ook veel spelletjes gedaan in het water zoals volleyballen, lummelen en stoeien. Leuk om van andere mensen te horen die ook aanwezig waren bij het zwembad, dat ze het vinden opvallen dat onze kinderen zo goed kunnen zwemmen en dat ze z’n plezier uitstralen.
Kortom een hele fijne en gave zaterdag gehad. (volgende week en de week erop gaan we met groep 2 en groep 3, wordt dus weer genieten)
Ik ben voor het eerst in het ziekenhuis geweest, zo totaal anders als in Nederland. Er is een aparte babyafdeling, een aparte kinderafdeling en een volwassen afdeling. Er staan simpele bedjes, die nog net niet van armoede door elkaar zakken. We zijn hier een keer geweest voor een rondleiding en om cadeautjes uit te delen aan zieke kinderen die in het ziekenhuis liggen (heel dankbaar om te doen) . Fiona en ik zijn op zondag met Isakka (4jaar) van het weeshuis naar het ziekenhuis geweest omdat hij al een paar dagen flink ziek is. De manier waarop Isakka onderzocht werd is toch wel ondanks de gebrekkige apparatuur, “professioneel”, we zijn de dag later terug moeten komen voor een onderzoek in het laboratorium waar bloed en urine onderzocht werd. Hieruit bleek dat het kind geen malaria had, maar een soort van buiktyfu. Isakka bleek ook maar liefst 39.7 graden koorts te hebben vandaar dat we hem moesten achterlaten in het ziekenhuis. Fiona is terug gegaan naar het weeshuis voor wat praktische zaken te regelen en ik ben alleen met kind in het ziekenhuis achtergebleven. In Ghana is het gebruikelijk dat 1 van de ouders bij het kind blijft, maar aangezien Isakka een weeskind is, heeft hij geen ouders waardoor ik bij hem ben gebleven. Het moet voor een kind heel confronterend zijn als hij ziet dat ieder kind ouders om zich heen heeft behalve hij. Ook op z’n moment voel je jezelf heel dankbaar, en je kunt voorstellen dat de band tussen Isakka en mij alleen maar intensiever wordt. Best indrukwekkend allemaal.
Een week is zo voorbij, maar je onderneemt ook zoveel dingen. We blijven iedere week 2 nachten slapen bij de kinderen, we hebben 1 creatieve middag met de kinderen, we hebben 1 ochtend om huiswerk te maken, 1 middag computermiddag, zaterdags met een groep kinderen naar de markt of zwemmen, zondags kerkdienst en daarnaast zijn er nog vele andere leuke dingen die we met de kinderen ondernemen.
Misschien begint het wel een beetje eentonig te worden, maar afgelopen Vrijdag, Zaterdag en Zondag hebben weer in het teken gestaan van feest. Ditmaal was er een groot festival in Damongo. Vraag me niet naar de exacte betekenis en de bedoeling, maar het komt erop neer dat alle chiefs (burgemeesters) van de regio Gonja -wat een soort provincie is in Ghana- naar hier komen om met elkaar te feesten. Het feest vindt dan ook plaats voor het huis van de chief van Damongo (Misschien ook een idee voor in Someren aan de Zandstraat… ), waar dan honderden, zo niet duizenden mensen volop aan het feesten en dansen zijn. Op z’n momenten baal ik dan wel eens dat ik het ritme gevoel van een slak heb, maar alleen kijken en ervaren geeft je al meer dan genoeg voldoening. Natuurlijk werd ook aan ons gevraagd (ik bedoel 4 blanken mensen vallen echt wel op tussen alle donkere mensen) of wij de chiefs wilde ontmoeten, dus wij mochten binnen het huis komen om de chiefs te begroeten terwijl alle andere mensen jaloers toekeken. Op dat moment voel jezelf wel even belangrijk. Het feest duurt ook gewoon van ongeveer 21.00u avonds tot 6.00u ochtends. We hebben het overigens niet tot 6.00 volgehouden……..
Het woord “boefje” is geïntroduceerd door Fiona en mij, de kinderen vinden het gaaf om Nederlandse woordjes te leren maar met name het woord boefje vinden ze helemaal geweldig. Zo was ik laatst bij de jongens blijven slapen, en het eerste wat ze tegen me zeiden was toen ik ochtends wakker werd: “good morning boefje Mike “. Ik heb trouwens ook super filmpjes van de kinderen gemaakt, alleen is internet te traag om ze op de site te zetten.
Als ik thuis ben – wat gelukkig nog een hele tijd duurt :P – dan zal ik een paar filmpjes op internet zetten, en als mensen zich tegen die tijd ooit vervelen, ik heb nu al 793 foto’s na 1,5 maand dus als ik zo doorga heb ik een slordige 2500 foto’s………
Het ga jullie allen goed, geniet van het lekkere weer in Nederland (hahahahaha) en tot over 2 weekjes, als er nieuwe avonturen vanuit Damongo volgen! Misschien wordt het trouwens wel iets later, want eind Maart moeten we onze visum laten verlegen in Tamele. We plakken er dan ook een weekje vakantie aanvast waarin we gaan back-pakken door Ghana. We gaan een tocht ondernemen met de ferry, tenminste dat zijn de plannen want hier in Ghana weet je het nooit……..
Trouwens Ghana heeft de finale van de Africa-cup verloren, dus helaas toch geen onverwacht kampioenschap voor mij……. (stiekem had ik nog gehoopt op de Uefa-cup, maar helaas zijn mijn Amsterdamse helden strijdend ten onder gegaan)
Groetjes Mike
Ps. Ik lig (ruim) op schema om de krat bier terug te winnen van mijn vrienden, ik zeg nog niet hoeveel kilo ik al kwijt ben maar het gaat zeker de goede kant op:P:P
22 Maart 2009 - 14:39
Dries:
Mike,
Mooi om je verhalen te blijven lezen kerel!! Wij hebben vandaag helaas verloren van de Olympia Boys met 0-1...het zat er niet in. Hopelijk doet NAC het beter tegen AJAX vanmiddag...
Groeten en succes jongen!!
Dries -
22 Maart 2009 - 15:43
Ex-sister Yvon:
Hey Mike,
Echt super om je verhalen te lezen. Echt super wat jullie doen! We hebben net Abrahami weer gesproken en dan is de drang om terug te gaan heel sterk.Gelukkig mag ik over n half jaar en dan ben ik benieuwd wat er veranderd is. Geef alle kids (en Abraham en Rosina) een dikke knuffel van me.
Groetjes Yvon -
22 Maart 2009 - 19:16
Carlijn:
Hey Mike!
Echt weer geweldig om je verhaaltje te lezen. Wat een belevenissen weer en ik ben stiekem vanuit Nederland ook een beetje trots dat het computerproject nu al zo goed gaat.
En gaaf van dat extra feestje, altijd gezellig natuurlijk! :D
Ik had David nog gebeld en hij vond het schandalig dat wij niks meer hadden laten horen, dus doe hem maar de groeten van 2 koekenbakkers uit Nederland!
Ga zo door, maar vooral: Blijf genieten!
X Carlijn -
22 Maart 2009 - 19:33
Martie:
Heuh Sir Mike,
Hartstikke goed om te lezen, dat het zo goed met je gaat. Ook in Zùmmere gaat het goed. Vanmiddag naar het eerste van SV Someren geweest. Het ging niet slecht tegen Blauw-Geel (de nr. 2), maar weer geen punten. Met Ajax gaat het langzaamaan wel wat beter, maar voor dit seizoen jammer genoeg iets aan de late kant. Volg je dat nog een beetje?
Het jubileum van de jeugdafdeling komt ook in zicht. Marieke zal me tijdens jouw afwezigheid ondersteunen met de organisatie van de Zeskamp. Zodra je terug bent, maken we het karweike samen wel af. Ik stuur je op korte termijn nog wat stukken van de zeskamp.
Leuk om je verhalen zo af en toe eens te lezen. Ik wens je veel succes met je project. Eet niet te veel en blijf vooral sporten.
Martie -
22 Maart 2009 - 20:56
Poelie:
He Mike,
Gaaf verhaal wederom, jullie doen goed werk daar...!!
Spreek je!
Groeten! -
23 Maart 2009 - 09:21
Jan:
Indrukwekkend om je verhalen te lezen,maar ook om het werk wat jullie daar verrichen.
We blijven je volgen.
Groeten,Jan
23 Maart 2009 - 11:52
Nelleke Roijakkers:
Ha die Mike,
ik begin te twijfelen of je straks nog wel terug komt, de verhalen zijn zo vol met liefde over Ghana!!?? Maar je kan ons natuurlijk niet missen.Ga zo door en doe Fiona ook de groeten.
23 Maart 2009 - 15:16
Bart:
Hey Mike, leuk weer wat van je te horen. En over da dansen betreft da geloof ik wel als je al die houterige figuren uit onze groep bekijkt... Keep up the good work.
groeten Bart -
23 Maart 2009 - 15:42
Ellen Verkooijen:
Blijf schrijven Mike, heel boeiend allemaal!
Ellen -
23 Maart 2009 - 17:09
Ralf K:
Mike,
Mooie verhalen toch elke keer weer. Je bent weer goed bezig daar.
Frank neemt alles goed van je over bij de B, maar we missen je toch wel hoor.
Binnenkort gaan alle B teams winnen op 1 zaterdag, ik voel het aankomen.
Doe Fiona de groeten en veel succes nog!
GR Ralf -
23 Maart 2009 - 18:02
Ellen:
He Mike,
Leuk om al je verhalen te lezen! Ik zie het helemaal voor me.. Fijn dat jullie het ook zo goed naar je zin hebben daar! Dat kon ook haast niet anders maar toch.
Goed om te horen dat de projecten nog goed lopen en dat er van beide kanten plezier aan wordt beleefd.
Doe Esther de groetjes van ons als je haar weer ziet..
Knuffel aan al mn kleine vriendjes!
X Ellen.
23 Maart 2009 - 20:12
Gijs:
He Mikey, supergaaf je gisteren aan de telefoon gesproken te hebben!! En weer een mooi verhaal getypt jongen!! Ik zie je mailtje met de plannen voor Ghana wel verschijnen, komt helemaal goed!
Hier in Nigeria gaat ook alles prima, zag trouwens dat jullie ook STAR drinken, hier gaan deze jongens er in de weekenden ook in, doordeweeks de 33' Exports van de brouwerij zelf!!
En wat foto's betreft: jij 793 na 1,5 maand, ik zit nu na 2,5 week op de 824, dus dat gaat de goede kant op.....
Trouwens, met het 8e gaat het zonder ons allemaal niet zo heel lekker verneem ik van het thuisfront.
We spreken elkaar en veel succes de komende weken!! -
24 Maart 2009 - 09:19
Ell En Hein:
Hoi Mike,
Onze eerste reactie op al je interessante verhalen. Zijn onder de indruk van je werkzaamheden en hetgeen je daar allemaal beleeft. Blijf je enthousiasme houden, we wachten met spanning op je volgende verslag,
Groetjes Ell en Hein -
24 Maart 2009 - 12:09
Susanne :
He Mike,
Leuke foto's, mooie verhalen, fijn dat het jullie zo goed gaat. Vorige week moeten werken via Jan. Was gaaf, maar heb je wel een beetje gemist hoor ,onze samenwerking.
Suus
24 Maart 2009 - 12:23
Ans:
Hooi Mike,
Weer een leuk verhaal van jou! Je moet schrijver worden jij haha ;)
Zag voor het eerst op de foto dat je dat mooie shirt aan hebt..
staat je goed hoor!
Het is inderdaad wel te zien dat er al wat kilootjes af zijn! Ben benieuwd!
Nou ga zo door met al die goede dingen die je daar doet!!
Liefs Ans!!
24 Maart 2009 - 18:57
Haai Mike,
Het enthousiasme spat echt van je verhalen af! Als ik dit zo lees krijg ik echt zin om ook op buitenland stage te gaan, terwijl ik altijd heb gezegd dat dat niets voor mij zou zijn! Heerlijk dat juist zo'n kind tegen je zegt: "together we are strong", wil toch echt wel zeggen dat je echt heel erg belangrijk voor hun bent. Zie je ook op alle fotos terug! Volgens mij had ik de tranen in mijn ogen gekregen! :p Heel veel plezier en geniet ervan is volgens mij overbodig om te zeggen maar ga zo door Mike!
Groetjes Tjitske -
24 Maart 2009 - 19:35
Haai Mike,
Groetjes Tjitske -
24 Maart 2009 - 19:36
Tjitske:
Sorry dat ik altijd dubbele berichtjes achterlaat..druk altijd op het verkeerde knopje! :P -
24 Maart 2009 - 20:42
Math:
Hallo Mike,
Fantastisch dat je het zo naar je zin hebt in Ghana! Jullie doen goed werk daar, en krijgen daar van de kinderen terecht veel waardering voor. De eerste jubileum dagen van de voetbalclub 16 en 17 mei komen snel dichterbij, we houden je op de hoogte hoe alles gaat verlopen. Je moet wel op letten dat je niet teveel afvalt, je moet nog wel op de foto van je paspoort blijven lijken!
Fijne tijd Mike!
fam. Verstappen. -
24 Maart 2009 - 20:50
Ellen De Crom:
Heey mike,
Je verhaal is weer helemaal geweldig om te lezen! Moet helemaal geweldig zijn als zo´n kind jou zulke fijne woorden komt vertellen! Dat je daar geniet lijkt me ook overduidelijk.
En dat er al wat kilootjes af zijn, zie je wel. Doe je goed! Maar na al die weddenschappen heb je toch wel 1 kratje bier verdiend;)
Succes nog verder en ik wacht in spanning op een volgend berichtje.
XxX Ellen -
25 Maart 2009 - 16:08
Neeltje:
Ha Mike,
moet toch gaaf zijn, zo'n stage.. leuk verhaal om te lezen!
Succes nog!
Neeltje -
25 Maart 2009 - 20:38
Bart De Bont:
Mikey,
Wat een leuke foto's. Ik heb net met bewondering door het album gebladerd en het ziet er prachtig uit. Volgens mij doe jij heel goed werk daar. Wij doen t met Zummere 8 wat minder....missen toch een goeie scheids! Nou t ga je goed en ik blijf je volgen
Bart -
26 Maart 2009 - 11:24
Hennie :
geniet er van volgende week.Jullie hebben wel een adempauze verdient.je ziet aan de fotos dat het met je goed gaat en dat het klikt tussen jullie en de kinderen. Groetjes uit een nat en koud nederland. -
27 Maart 2009 - 18:53
Hans En Annet:
He Mike
Wederom een geweldig verhaal.
Zo te zien gaat alles goed met je, geniet er nog van.
We wachten weer vol spanning op je volgende verhaal. Heel veel groetjes hier uit het natte en koude holland.
Groetjes Hans en Annet -
29 Maart 2009 - 11:02
Fan Thijs:
Hallo mike
Ik zie dat het je goed afgaat daar in damongo en je de kinderen in een kote tid alles geod kan leren.
Je brief komt goed over het is net of ik er zelf ook ben?
Je heb een geluk je hoeft niet achte de meiden aan wand ik zie dat er daar maar twee zijn.
mike wij wensen nog een goede tijd daar.
wij blijven door jou schrijven goed op de hoogte wat er allemaal daar gebeurd.
blijf zou door gaan groeten van ons -
30 Maart 2009 - 17:07
Toon:
He mike,
Goed om te lezen dat alles zo positief verloopt en dat de kinderen het goed oppikken.
Vorige week heb ik nog even 3 punten opgehaald in Breda en de volgende week gaan we Kerkrade onveilig maken ;) Op naar de 2e plaats! dan kunnen we volgend jaar weer naar de Champions League wedstrijden.
Het ga je goed en veel plezier met back-packen. Groeten aan Fiona.
Toon. -
31 Maart 2009 - 21:31
Lieke Apfelkorn:
Lieve Mike,
Leuk om je verhalen te lezen, ze zijn erg boeiend.
Maar ik mis je wel hoor, als je terug bent gaan we snel wat drinken.
Nog heel veel plezier en geniet van je weekje vakantie.
xx Lieke